Marco van den Broek

Marco van den Broek

Ik ben in 1976 geboren in Stiphout en kom uit een zeer veilig en sportief gezin. Na jaren sporten als judo, tennis en zwemmen beoefend te hebben wilde ik perse iets doen wat ik niet mocht van thuis uit. Ik wilde op een ‘vechtsport’.

Dit paste absoluut niet in het plaatje dat mijn ouders voor mij voor ogen hadden en ze stonden er in eerste instantie dus ook niet voor open. ‘De aanhouder wint’ dacht ik bij mezelf en na lang aandringen gingen ze toch over stag en ben ik in 1993 begonnen met kickboksen.

Sportcentrum Calmaro

Ik was meteen verkocht, stond dagelijks in de sportschool en in 1994 draaide ik mijn eerste wedstrijd in een klein sportschooltje in Belgie.

Bijna tien jaar later vond mijn laatste wedstrijd plaats in een uitverkocht indoorsportcentrum in Eindhoven. deze wedstrijd wist ik overtuigend te winnen en hierdoor kwam er een einde aan een lange carrière met mooie hoogtepunten en winstpartijen, maar ook met tegenslagen en verlies. ‘It’s all part of the deal’ zullen we maar zeggen.Van zelf elke dag trainen ging ik over op mijn nieuwe passie.. Het geven van kickbokslessen.
Mijn eerste ‘sportschool’ was een feit. Samen met mijn partner in die tijd hebben we toen ‘Sportcentrum Calmaro’ opgericht.

Succes

Het was een groot succes. Vooral de wedstrijdgroep presteerde super. We vlogen de hele wereld over met onze sporters om overal grote succes te boeken. Van Nederlandse titels, naar Benelux-, Europese- en zelfs Wereldtitels. We hebben het allemaal bereikt. Mijn droom om kampioenen te maken was voltooid.

Maar wat doe je als je je doel bereikt hebt? Wat is dan de volgende uitdaging? In 2008 kreeg ik een telefoontje van een vriend van mij met de vraag of ik naar Las Vegas wilde komen.
In goed overleg met mijn toenmalige businesspartner heb ik toen mijn functie bij ‘Sportcentrum Calmaro’ neergelegd en naar later blijkt, was dit een succesvolle ommekeer in mijn sportieve carrière.

MMA

Ik kwam terecht in de wereld van het MMA, oftewel Mixed Martial Arts. MMA is een mix van kickboksen, worstelen, Brazilian Jiu Jitsu en mega populair in Amerika.

Met Overvolle stadions waarin twintig- tot dertigduizend uitzinnige fans aanwezig zijn en miljoenen kijkers thuis voor de buis, overtrof dit zelfs mijn dromen. Hier wilde ik deel van uit maken, hier wilde ik bij horen en mijn steentje aan bijdragen. Die kans kreeg ik meteen. Een van de grootste vechtsportorganisaties van de wereld, genaamd UFC, heeft elk seizoen een televisieprogramma lopen om nieuw talent een kans te geven zich te mengen bij de elite in het MMA. Dit programma, genaamd The Ultimate Fighter, heeft na een draai periode van 6 weken uiteindelijk twee atleten over die live op televisie tegen elkaar strijden voor de titel ‘The Ultimate Fighter’ en een contract van 3 jaar bij de UFC.

Amir Sadollah

Hiervoor moest ik dus naar Las Vegas komen. Mijn vriend, Amir Sadollah stond na een afvalrace van honderden kandidaten in de finale van ‘The Ultimate Fighter’seizoen 7.

Aan mij de taak om hem optimaal voor te bereiden en deze titel plus het contract binnen te slepen. Alles verliep volgens plan en het lukte! Na iets meer dan 2 minuten wist Amir de overwinning al veilig te stellen middels een submission in de eerste ronde. WoW!! Wat er toen gebeurde was onbeschrijfelijk. De mensen in het stadion gingen uit hun dak en hordes journalisten doken op ons team. Wie was ik? waar kwam ik vandaan? En waarom haalde Amir zijn coach helemaal uit Nederland? ‘Nederland is het beste kickboksland ter wereld en de coaches zijn van het hoogste niveau’ was zijn antwoord…

Roy Nelson

Mijn succes in Amerika was geboren en het avontuur kon beginnen. In de jaren daarna heb ik vele top MMA atleten begeleid in het kickboks gedeelte van hun trainingskamp.

Op 5 december 2009 was ik wederom verantwoordelijk voor een overwinning van het (populaire televisie programma) ‘The Ultimate Fighter’. Ditmaal waren de zwaargewichten aan de beurt en hiervoor heb ik maanden lang met Roy ‘Big country’ Nelson getraind om ‘zijn’ droom te verwezenlijken. Na ongeveer 3 minuten in de eerste ronde wist Roy de overwinning veilig te stellen door Brendan Shaub op Knock Out te verslaan en zo seizoen 10 ‘The Heavyweights’ op zijn naam te schrijven.

Helmond

Toch zit ik anno nu weer dagelijks in Helmond en ben ik met veel plezier en passie les aan het geven aan mensen die, een droomdoel hebben of gewoon lekker willen sporten. Mensen die willen ontstressen, zelfvertrouwen op willen bouwen  en mensen die graag gewicht willen verliezen of in shape willen blijven.

De gemeente Helmond heeft mij in 2012 de kans gegeven om het voormalige postkantoor in Helmond om te toveren tot een sportschool naar mijn eigen wensen. Met behulp van Booster Fight Gear ben ik aan dit nieuwe avontuur begonnen en inmiddels met succes kan ik wel stellen. In februari 2017 bereikte ik als coach de kroon op mijn werk door met, voormalig 10 voudig wereldkampioene kickboksen, het ultieme doel te bereiken namelijk, het winnen van de UFC wereldtitel in het vedergewicht. Dit is op sportief vlak het allerhoogst haalbare en hier ben ik dan ook enorm trots op.

Nationale politie

Naast trainer bij Combat Sports Academy ben ik sinds 2013 ook werkzaam als ‘Mentale Kracht’ coach voor de Nederlandse Politie.

Stress is niet meer weg te denken uit onze maatschappij.. Maar hoe hier nu mee om te gaan? Hoe kun je blijven presteren onder druk, de juiste beslissingen nemen op het juiste moment en weten wanneer de emmer vol zit. Met mijn kennis en achtergrond in de vechtsport, jarenlange training en begeleiding van topsporters draag ik zo een steentje bij aan een betere en gezondere Nederlandse politie organisatie)

SUCCES

Combat Sports Academy is met een ruim aanbod aan sporten, veel actieve leden en inmiddels ook weer de nodige successen in de wedstrijdsporten… ‘Mijn nieuwe succes verhaal’

Was getekend,

Marco van den Broek